esmaspäev, 25. aprill 2016

õppematerjalide autoriõigus

Autoriõigusest teistmoodi……
„Kõik inimesed on autorid, ainult suurem osa neist ei tea seda“ Sedamoodi on sõnastanud eesti juhtiv intellektuaalomandi professor Heiki Pisuke, ning sestap peaksime tundma ennast kõik oluliselt puudutatuna autoriõiguste rikkumisest aga…….inimestena oleme jaganud hulga oma pilte, tekste ja helisid mõtlemata suuresti kuidas seda edasi kasutatakse. Kasutanud naabri pilte , tekste ja helisid, neile vahest viidates kui tahame rõhutada oma mõtete haakuvust või peites viiteid soovides end näidata…….Miks me seda teeme?

Autoriõiguste organisatsioon mis on tänaseks saavutanud oma tugevuse ja sisulise monopoli pidas äsja maha väärika sünnipäeva „306 aastat vankumatult autorite eest“ Selle ajaga on nad end läänemaade ajalukku kirjutanud kui ainuvõimaliku tee autoriõiguste kaitsele.
Mõeldes noorema paleoliitikumi ajal sündinud koopamaalidele Altmiras, renessansi ajastu suurkujule Michelangelo Buonarroti polt loodud Marcus Aureliuse (1537 a)  ratsa monumendile  või Gilgameš  eeposele (27. sajand eKr ), mõistame, et võrreldes maailma kunstiajaloog on loodud autorikaitse süsteem väga noor ja puudutab vaid murdosa ja sestap tuleb hoolikalt hinnata selle süsteemi elujõulisust muutuvas maailmas.
Autorlust sellisena nagu me täna seda täna tunneme formuleerus tehnoloogilises arengus ning tipnes Johannes Gensfleisch zur Laden zum Gutenberg’i poolt trükipressi (1439) leiutamisega See leiutis  võimaldas täisulikuseni lihvida ärimudeli mis tegi  väga väheste loojate töö suhteliselt kerge vaevaga paljudele kättesaadavaks. Ärimudel vaid täienes tehnoloogilise progressi tulemusena, kui leiutati fonograaf (1877) ja Camera obscura ( 18 saj) Autorikaitse süsteem sai oma esimese seaduse jõu kui , 1710 aastaks mil Briti trükitööliste lobi muutunud  nii oluliseks ja tugevaks, et kui kroon keeldus nende gildile andmast trükimonopoli asusid nad kaitsma autorite õigust oma tööle, teades suurepäraselt, et autorid peavad seda tulu jagama ( sisuliselt üleandma) trükitööstusega. Seega saame täna ütelda, et kõik sai alguse Briti parlamendist kes a andis välja autoriõiguste seaduse e. Statue of Anne. See liit oli sõlmitud justkui taevas, igaüks selles väärtusahelas omas kindlat funktsiooni, rolli, väärtust ja seeläbi oli garanteeritud ka sissetulek ning miski ei vääranud muretut tulevikku.
Parafraseerides tuntud ütelust „revolutsioon sööb oma lapsed“ sedamoodi oleme jõudnud tänaseks uue murrangu lävele.
Inimeste arvukuse plahvatusliku tõusuga ( 100 aastaga 1,5 miljardilt 6,1 miljardile) üldise haridustaseme tõusuga on inimeste hulk keda saaks nimetada autoriks kasvanud oluliselt. Esimeseks murranguks mis võimaldas täiesti uute ärimudelite tekke oli elektronarvuti leiutamine (1940) ning nende interneti (1969) ühendamine siis saame nö revolutsioonilise olukorra.
Tänase süsteemi alalhoidmiseks tehakse meeleheitlike pingutusi , arendades välja erinevaid litsentsi loogikaid , keskkondasid jms. Leian, et siinkohal tuleks korraks peatuda ja esitada endale olemuslik küsimus kas süsteem mis oli loodud toimima endises keskkonnas ( väheselt paljudele) toimib ka uues keskkonnas ( paljudelt paljudele). Elik kui enamus inimesi on seadust rikkunud siis mis on valesti?


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Tänan, Sinuu arvamus läheb mulle korda